Poseta trudnice stomatologu

trudnice

Klice mlečnih zuba počinju da se stvaraju već u 6. nedelji intrauterinog života, a klice prvih stalnih zuba u 4. mesecu trudnoće. Buduća majka, sprovođenjem odgovarajućih higijensko – dijetetskih mera može umnogome doprineti oralnom zdravlju svog deteta. Raznovrsna ishrana trudnice, sa optimalnim količinama vitamina, mineralnih materija, belančevina, masti i ugljenih hidrata, neophodna je, kako za pravilan razvoj i rast embriona, tako i za razvijanje zdravih mlečnih i kasnije, stalnih zuba.
U dogovoru sa ginekologom, trudnici se ordiniraju FLUOR PREPARATI u odgovarajućim dozama, koji obezbeđujuizgradnju kvalitetne gleđne supstance kod deteta. Trudnica bi trebalo da se redovno kontroliše kod svog stomatologa svakog drugog meseca. Stomatolog informiše pacijentkinju o neophodnosti održavanja besprekorne oralne higijene i o značaju uklanjanja mekih i tvrdih zubnih naslaga – zubnog kamenca i konkremenata.
Zbog intenzivnih hormonalnih promena, kod trudnica se često javljaju inflamatorne (zapaljenske) promene na paradontalnim tkivima, naročito na desnima, i one se manifestuju hipreplazijom – bujanjem, otokom i krvarenjem desni. U takvim slučajevima, naročito ako se oralna higijena ne sprovodi pravilno, javlja se čitav niz patoloških procesa. Zapaljene desni nisu više priljubljene uz vratove zuba, te se u tim medjuprostorima zadržavaju ostaci hrane, meke naslage, koji su idealna podloga za razvoj karioznog procesa.

 

Uz saglasnost ginekologa, buduća majka se može bez ikakvih negativnih posledica na trudnoću, podvrgavati stomatološkim intervencijama. Raspolažemo anesteticima, čija je upotreba dozvoljna kod trudnica, te su sve intervencije potpuno bezbolne. Izuzete su samo trudnice sa visoko rizičnom trudnoćom. Buduća majka se u ordinaciji i edukuje, tj. dobija bitne inormacije, kao što su :

– kako DOJENJE i sam AKT SISANJA utiču na pravilan rast i razvoj lica i vilica deteta.
– kako da NE FORMIRA I NEPOTREBNO NAVIKAVA ODOJČE NA SLATKO. To podrazumeva da se odojče NE NAVIKAVA na cucle – varalice, i to naročito ne na one, umočene u slatke proizvode (med, šećer, gusti sokovi) budući da to dovodi do najteže forme karijesa – CIRKULARNOG KARIJESA.
– kada početi sa pranjem zuba
– kada zakazati prvi stomatološki pregled deteta.