Zubni kamenac

Zubni kamenac

Odmah po nicanju zuba, na njima dolazi do taloženja glikoproteina i lipida iz pljuvačke i stvaranja nevidljive naslage (stečena dentalna pelikula ) koja je čvrsto vezana za zub.

Dentalni plak nastaje tako što ovu naslagu naseljavaju mikroorganizmi i druge organske i neorganske materije. Dentalni plak je osnovni uzrok parodontopatije.

Zubni kamenac je mineralizovani dentalni plak i nastaje taloženjem mineralnih soli u dentalni plak. Minerali u zubnom kamencu potiču iz pljuvačke. On je beličasto-žućkaste boje osim kod pušača kod kojih se javljaju duvanske naslage koje obično prekrivaju čitavu površinu krunice zuba pa i kamenac koji tada ima žutu, mrku pa i crnu boju.

Stvaranje zubnog kamenca zavisi od:

1. Sastava pljuvačke – ona ima presudnu ulogu na brzinu stvaranja kamenca, s toga se kod osoba čija pljuvačka sadrži visoke koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala intenzivnije stvara zubni kamenac.
2. Promena Ph pljuvačke – ako pljuvačka postane kisela nastaje i povećano taloženje mineralnih soli.
3. Oralne higijene
4. Stanja gde je otežano fiziološko samočišćenje (malponirani zubu, neadekvatne plombe…)

tartar

Zubni kamenac se taloži u gingivalnoj trećini zuba (uz desni). Može biti prisutan oko svih zuba, ali najviše se stvara na unutrašnjoj strani donjih prednjih zuba kao i sa spoljašnje strane gornjih molara što je u vezi sa blizinom otvora izvodnih kanala velikih pljuvačnih žlezda.

Taloženjem mineralnih soli u dentalni plak koji je lokalizovan ispod desni nastaju subgingivalni konkrementi (kamenac koji je pod desnima). Konkrementi su mrke ili crne boje i čvrsto su vezani za podlogu tj. za koren zuba, lokalizovani su u parodontalnim džepovima. Oni se uklanjaju mnogo teže nego kamenac. Subgingivalni konkrementi su posledica parodontopatije dok je zubni kamenac uzrok.

Zubni kamenac je neophodno redovno uklanjati. Najveći broj pacijenata mora dva puta godišnje da poseti stomatologa radi ultrazvučnog uklanjanja kamenca.