Prva poseta deteta stomatologu

Prva poseta deteta stomatologu

– preporuka je da prvi put na stomatološki pregled roditelj dovede dete najkasnije kada ono napuni 12 meseci.
– važno je i to da se taj prvi pregled obavi najkasnije 6 meseci po nicanju prvog mlečnog zuba.
– zakazati ga što pre, ukoliko roditelj ima neke nedoumice.

Prva poseta stomatolgu u tom ranom periodu je od velikog značaja. Dete u tom periodu još uvek ima potpuno zdrave mlečne zube i ova poseta se uglavnom zakazuje da bi se roditelji edukovali kako da sačuvaju zdravlje zuba svoje dece.

KADA POČETI SA PRANJEM ZUBA?

happy-tooth

Roditelji često postavljaju ovo pitanje. Iako beba još nema ni jedan zubić, treba započeti sa održavanjem oralne higijene. Sa čistom gazom, namočenom u vodu, očiste se bebine desni i unutrašnje strane obraza. Pojavom prvog zubića u ustima, počinje se i sa njihovim pranjem, i to malom i mekanom četkicom, u početku bez paste za zube. Vrsta četkice se prilagodjava uzrastu deteta.
Pranje zuba u ovom uzrastu je prilično neprijatno iskustvo, kako za malo dete, tako i za roditelja. Evo nekoliko saveta! Položite dete u ležeći položaj, sa malo odignutom glavom, u svoje krilo ili, ukoliko dete stoji, naslonite njegova leđa na vas, sa glavom blago zabačenom unazad i tako mu perite zube. Detetu treba dati ogledalo, kako bi ono moglo da prati postupak. U ovom uzrastu dete oponaša roditelje, te oni svojim postupcima i ponašanjem uče dete parnju zuba.

DA LI JE VAŽNO PRATI ZUBE PRE SPAVANJA?

Savet stomatologa je da se detetu operu zubi posle svakog obroka, ali je svakako najvažnije PRANJE ZUBA PRE SPAVANJA. Svako drugo propuštanje pranja zuba se prašta, ali ovo ne. Ukoliko se zubi ne operu pre spavanja, meke naslage, ostaci hrane i velike količine bakterija, zaostale na zubima i desnima, imaju pred sobom celu noć da oštete zubna tkiva i prouzrokuju karijes, koji se javlja :
1. u fisurama i jamicama bočnih zuba – FISURNI KARIJES
2. na aproksimalnim, tj. bočnim dodirnim površinama mlečnih zuba – APROKSIMALNI KARIJES
3. na vratnom delu krunice mlečnih zuba – CIRKULARNI KARIJES, koji je ujedno i najteže kariozno oboljenje mlečnih zuba.
U toku dama, kada je dete budno, lučenje pljuvačke je obilnije, što donekle pomaže čišćenju zuba. U toku spavanja pljuvačka se luči u mnogo manjim količinama, tako da tada izostaje tzv. fiziološko čišćenje zuba. Sve ovo ukazuje na to, da DETE NE SME OTIĆI U POSTELJU BEZ TEMELJNOG PRANJA ZUBA.

KAKO PRATI ZUBE VAŠE DECE?

Zubna četkica je mala, mekša i zaobljena. Njen oblik, veličina i tvrdoća se uskladjuju sa uzrastom deteta. Malo dete ne zna pravilno da opere svoje zube. Roditelj se u stomatološkoj ordinaciji edukuje za to i ta svoja saznanja postepeno prenosi detetu. Za večernje pranje zuba zadužena je majka ili otac, sve do 8-10 godine starosti deteta. Svaka 2-3 meseca potrebno je staru zubnu četkicu zameniti novom. Roditelj takođe treba da nauči dete da koristi i zubni konac za čišćenje dodirnih bočnih površina zuba, kada do istih zubna četkica ne može da dopre.

KAKO PREKONTROLISATI DA LI SU ZUBI TEMELJNO OPRANI?

Da li su zubi dobro oprani ili ne, roditelj može da proveri jednostavno, prolazeći oko vratova zuba najobičnijom plastičnom čačkalicom za zube. Ukoliko se pri toj kontroli na vrhu čačkalice zapaze beličasto – žućkaste naslage, neophodno je ponoviti proces.
Efikasnost pranja zuba može se proveriti i neškodljivim bojama (u vidu rastvora ili tableta), koje naslage – plak na zubima čine vidljivim.